joi, 9 aprilie 2015

Simbolul oualelor rosii



Obiceiul vopsirii oualelor il gasim la chinezi inca cu 2000 de ani inainte de Hristos, azi vopsim ouale in culoarea rosie deoarece semnifica sangele lui Hristos.

Ouale rosii simbolizeaza sacrificiul pe care l-a facut Iisus, deasemenea si miracolul Invierii Lui. Sunt considerate un simbol al creatiei, echilibrului, al vietii si al naturii.

Din popor se relateaza ca Maica Domnului, care venise sa isi vada fiul rastignit pe cruce, a asezat cosul cu oua sub el, iar acestea s-au inrosit din cauza picaturilor de sange care se scurgeau din ranile pe care le avea.

O alta poveste ar fi ca in ziua rastignirii lui Iisus Hristos, toate oualele din lume s-au inrosit.


In traditia noastra, oul rosu pe care il vopsim de Pasti, ar avea puteri miraculoase, de indepartarea raului dar si de vindecare.

In ultimi ani, la noi a luat amploare acest obicei, iar ouale nu se vopsec numai in culoarea rosie, ci si in albastru, verde, galben si mov, unii dintre noi aleg sa deseneze si diferite motive si sa faca o adevarata arta.

Legenda spune ca aceste oua se vopsesc in Joia Mare, deoarece ele vor rezista mai mult si nu se vor strica.

In unele zone ale tarii inca se mai pastreaza traditia de a doua zi de Paste in care lumea se spala pe fata cu apa in care a stat un ou rosu si un banut, se spune ca ii protejeaza de boli si indeparteaza raul, si ar fi purtatori de bine, sanatate, putere si noroc.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu